Oriģinālais Himalaju galda sāls, 1 kg neto

 

Mazo Himalaju sāls

Kā liecina senie pieraksti, 326.gadā pirms mūsu ēras leģendārais karavadonis Aleksandrs Lielais bija apstājies Himalaju kalnu rajonā un novērojis, ka viņa zirgi laiza apkārt esošos akmens iežus. To garša bija sāļa, krāsa maigi rozā, turklāt saulē ieži mirdzēja kā īsti kristāli! Iespējams, tieši šajā brīdī civilizētā pasaule iepazina Himalaju sāli un sāka novērtēt tā izcilās īpašības. Nekavējoties tika dots rīkojums sāls iežus caur Indijas kalnieni nogādāt Grieķijā un Maķedonijā. Ceļš bija ļoti tāls, tāpēc augstās cenas dēļ sākotnēji jauno produktu varēja izmantot tikai valdnieka ģimenes locekļi.

Mūsdienās Himalaju sāls ir plaši pazīstams un atrodas popularitātes virsotnē. Vieta, kur Aleksandrs Lielais pirmo reizi ieraudzīja sāls iežus, tagad atrodas Pakistānas Pendžābas provincē un tiek saukta par Mazajiem Himalajiem. Lai arī šis kalnu rajons ir zemāks nekā slavenie Lielie Himalaji ar Everesta smaili, tas pieder tai pašai Indijas tektoniskajai plaknei, kas pirms 60 miljoniem gadu ietriecās Eirāzijas kontinentā, paceļot augstu gaisā jūras dibenu. Rezultātā izveidojās unikāla kalnu grēda, kas veidota no jūras nogulumiežiem, tai skaitā sāls dzīslām. Apmēram 3000 metru augstumā sāls pakāpeniski noslāņojās un vulkāniski bagātinājās ar zemes mikroelementiem, izveidojot dažādu nokrāsu sāls iežus. Process turpinās arī mūsdienās, jo Himalaju kalni paaugstinās vidēji par 5 mm gadā.

 

Tagad pieejams arī Latvijā

SIA ‘’Latvijas sāls tirdzniecības kompānija’’ pēc raktuvju apskates Pakistānā ir uzsākusi Mazo Himalaju sāls tiešo piegādi Baltijai. Sortimentā ir ne tikai ierastie dažāda maluma sāls graudi, bet arī unikāli dažādu izmēru un nokrāsu sāls gabali gan cilindriskās, gan pilnīgi neapstrādātās formās. Mazo Himalaju sāls pēc ķīmiskā  sastāva ir līdzīgs galda sālim, taču papildus satur daudz vērtīgu minerālu: dzelzi, magniju, kalciju, kāliju, fluoru, jodu, mangānu, molibdēnu, selēnu, hromu, cinku u.c. Šie dažādie piemaisījumi piešķir sāls kristāliem plašu nokrāsu gammu, sākot no pienaini baltas līdz pat rūsgani brūnai. Sālim nav pievienota neviena mākslīgā krāsviela, smaržviela vai cits ķīmisks elements.

Visi pie mums ievestie sāls produkti atbilst ES likumdošanas prasībām attiecībā uz izmantošanu pārtikā, taču tiem iespējams arī daudz plašāks pielietojums, piemēram, medicīnai, kosmetoloģijai, SPA procedūrām, kā arī dizaina priekšmetu izgatavošanai. Atsevišķa sortimenta daļa ir laizāmā sāls cilindri mājlopiem, jo īpaši Mazo Himalaju sāls ‘’atklājējiem’’ zirgiem.

 

Interesanti fakti

Himalaju sāli uzturā izsenis lieto Tibetas mūki.

Ajūrvēdas zinātāji par vislabāko uzskata tumši rūsganās krāsas Himalaju sāli.

Medicīniskās sāls vannas pagatavošanai Himalaju sāls jāizšķīdina proporcijā 100 g sāls un 10 litriem ūdens.

Himalaju sāls var saturēt pat 92 mikro un makro elementus, taču šāds piemaisījumu daudzums vairs neatbilst pārtikas sāls likumdošanas prasībām.

 

Tradicionālais „Pavāriņš” zīmola iepakojums,  Rupjais Himalaju sāls  1-2 mm sāls graudi.

 

Sastāvdaļas:

Himalaju sāls (NaCl) ≥ 98 %

Nātrijs (Na) uz 1 g sāls maks. 0,4 g

Mitrums (H20) 0,09 %

Magnijs (Mg) 0,28 %

Dzelzs (Fe) 1,8 mg/kg

Kalcijs (Ca) 0,29 %

Nešķīstošās daļas 0,092 %

 

Sāls pārtikas pagatavošanai

Derīguma termiņš: neierobežots

Sāls izcelsmes vieta: Lahora, Pakistāna

Fasētājs/izplatītājs:

SIA “LSTK

 

 

 

 

Latvijas Sāls Tirdzniecības Kompānija. Buļļu iela 47A, Rīga, LV-1067, tālr. 67 063 931, e-mail: lstk@lstk.lv

Saturs © LSTK 2014-2020.